Pittige biologische bubbel met rijp citrus in de neus. Verfijnd, mooi droog, brede smaak met tropisch fruit en een goede mousse. Zo bijzonder dat het wereldberoemde restaurant El Bulli deze wijn als huisbubbel schonk. Read more
De A Priori wordt gevinifieerd van Chardonnay, Macabeo en eigen aangeplante Riesling, Muscat en Gewurztraminer! 18 maanden sur lie zorgt voor een pittige en droge mousserende wijn die door de gebruikte druivensoorten geen Cava mag heten.
Sergi Colet is een eigenwijze producent die sinds 2004 zijn wijnen niet meer als cava wenst te verkopen, omdat hij de eisen die de officiële instanties aan deze mousserende wijn stellen onvoldoende vindt. Samen met veertien andere producenten maakt hij nu Clàssic Penedès. En dat schept verplichtingen. Het gebruik van andere druiven dan de voor cava voorgeschreven druiven is toegestaan. Wel moet hij tenminste 15 maanden fleslagering aanhouden, in plaats van de gebruikelijke 9 maanden voor cava. Oogstjaar en datum van dégorgement (de dag dat de gistprop uit de hals is verwijderd en de kurk op de fles is gedaan) moeten vermeld worden om zo de drinker te behoeden voor te oude flessen. En ook biologisch wijngaardenieren is verplicht. Bron: Harold Hamersma in het NRC van 3 en 4 mei 2014
Sergi Colet behoort niet alleen tot de allerbeste Cava-boeren in het beste gebied voor Cava: Penedes Superior maar hij is zeker de meest innovatieve van al z’n collega’s. Zo is zijn A Priori label voor de helft gemaakt van de gebruikelijke Macabeo en Chardonnay maar de overige 50% van eigen aangeplante Riesling, Muscat en Gewurztraminer. Zeer ongebruikelijk maar wel zo lekker dat deze Priori de huisbubbel was van o.m het wereldberoemde Restaurant El Bulli. Sergi Colet maakt z’n faam helemaal waar en hij is voorloper in de huidige trend van de hoogstaande Spaanse gastronomie.
Hoewel je er niks van op het label terugvindt, wordt er volledig biologisch gewerkt. Sergi legt uit: 'Ter bemesting wordt er enkel organisch (snoei-)afval van de druivenranken gebruikt. Als bestrijdingsmiddel enkel het voor biologische wijnbouw toegestane (natuurlijke) kopersulfaat. Dankzij deze ecologische manier van werken bevinden zich nog voldoende natuurlijke gisten in de wijngaard. Dus worden er geen gekweekte gistcellen gebruikt om de vinificatie op gang te brengen. Volgens ons nog altijd de enige manier om tot terroirexpressie te komen.'
Uiteraard worden de rendementen zeer laag gehouden: Niet alleen door doelgericht te snoeien, maar ook door zacht te persen: we persen slechts tot 40%. De rijping sur lie duurt ook langer dan bij de doorsnee-cava of gelijk welke schuimwijn, aldus Sergi. Bron: Harold Hamersma
Land | |
Production | |
Alcohole | 12 % |
Appellation | |
Region | |
Match with | |
Profile | |
Grapes | |
Vintage | 2019 |