Deze wijn is een blend van 13 verschillende in de Elzas toegestane witte druivenrassen, afkomstig van verschillende percelen met ieder hun eigen terroir. Zeer zuivere en sappige wijn van een van de beste producenten uit de Elzas. Read more
Deze wijn laat op een perfecte manier zien waar wijnmaker Jean-Michel voor staat. De wijn is een blend van 13 verschillende in de Elzas toegestane witte druivenrassen, afkomstig van verschillende percelen met ieder hun eigen terroir. Ze staan aangeplant volgens de traditionele ‘complantation’-methode, dus door elkaar in dezelfde wijngaard. Op deze manier komen het karakter van de wijngaard en het oogstjaar het beste in de wijn naar voren. De bodem is hier rijk aan kalk en klei.
Tijdens het wijnmaakproces wordt zo weinig mogelijk ingegrepen, om zo de terroir zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. De wijn is vriendelijk en complex, met in de neus fruitige aroma’s van citroen, ananas en perzik en witte bloemen. Zacht van smaak met sappig fruit, een mooie frisheid en een zilte mineraliteit.
Jean-Michel Deiss is een bijzondere, eigenzinnige wijnmaker die uitzonderlijke wijnen maakt. Biodynamie en terroirexpressie gaan daarbij hand in hand.
Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.
“De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.
Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel. De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.
Land | |
Production | |
Alcohole | 12 % |
Appellation | |
Region | |
Match with | |
Profile | |
Grapes | |
Vintage | 2019 |