Deze barbera heeft een intense robijnrode kleur met granaat reflecties. De neus onthult aroma's van kersen, bessen en heerlijke rokerige toetsen. Een mooie fruitigheid en een aanhoudende finale met een prachtige frisheid met zachte tannines. Lees meer
Deze Barbera komt uit wijngaarden uit het hart van Barolo. De minder gunstig gelegen westkant van de Bussia heuvel is door de familie Fenocchio beplant met Barbera en Dolcetto. Dit is zeer typerend voor het kwaliteits denken binnen de Fenocchio's aangezien zij deze wijngaarden ook had kunnen gebruiken voor hun Barolo. Door hun relatief ongunstige ligging vonden ze dat echter geen goed idee. De wijnstokken van deze Barbera zijn met 30 jaar leeftijd goed geworteld en geven een hoge kwaliteit druiven.
Een serieuze Barbera met gulle en opwekkende frisheid die gastronomisch enorm goed inzetbaar is
Giacomo Fenocchio staat alweer vele jaren onder leiding van zoon Claudio. In 1989 nam hij het familiedomein over van zij plots overleden vader. Hij is blijven werken in de traditionele stijl van zijn vader en van de Barolo. In de eerste jaren van Claudio was dit nog niet zo makkelijk want in 90'ies kwamen de modernisten zeer snel in opkomst. Barolo met veel hout en fruitextractie waren de norm. Gelukkig is Claudio de traditie trouw gebleven. Met grote erkenning en reputatie tot gevolg. We zijn de keldermeester van Produttori del Barbaresco Luca Cravenzola nog altijd dankbaar voor het tot stand brengen van ons contact. Naar zijn mening was Giacomo Fenocchio een purist die met zijn Barolo's een gelijke wijn filosofie aanhing als Luca zelf. Hiermee paste hij naadloos binnen ons smaakprofiel. En niets bleek minder waar.
De Fenocchio's wonen en werken op het bovenste deel van de Bussia in het geografische en terroir hart van de Barolo.
De wijngaarden van de Barolo en uiteraard de Bussia liggen op het bovenste deel van de heuvel. Verder beschikt Fenocchio nog over enkele wijngaarden in Catellero en Villero en enkele fraaie perceeltjes in Roero waar hij een prachtige witte Roero Arneis maakt die ook bij ons verkrijgbaar is.
Land | Italië |
Productiemethode | Biologisch (niet gecertificeerd) |
Alcoholpercentage | 15 % |
Herkomstbenaming | Piëmonte |
Regio | Monforte d'Alba |
Lekker bij | Gegrild rood vlees, lamskoteletten, paddestoelen, truffel |
Smaakprofiel | Fris, zeer fruitig met kersen, bessen, rokerig |
Druivenras | Barbera |
Jaargang | 2022 |