Elzas anno nu is bijzonder veelzijdig en vooruitstrevend. Met talloze verschillende terroirs, het koningsras Riesling en een voorlopersrol in biologische wijnbouw is Elzas tegenwoordig een heel spannende wijnstreek. De lichtzoete stijl van vroeger is op zijn retour: steeds meer wijnmakers maken volledig droge wijnen die een meer zuivere expressie van de druivensoorten geven. Zo ook Fernand Engel, waar zeer moderne wijnen worden gemaakt. De wijnen van Engel kunnen zich absoluut meten met de beste wijnhuizen uit de Haut-Rhin.
Afkomstig van drie percelen in Rorschwihr op ongeveer 20 kilometer van Colmar in de Elzas. Het zijn zanderige kleibodems met een hoog kalkgehalte. De wijngaarden liggen op een lichte helling gericht op het zuiden en oosten. De druivenstokken zijn 30, 33 en 37 jaar oud. Wijnen in de AOC Pinot Blanc mogen gemaakt worden van diverse Pinot-druivenrassen, niet alleen het druivenras Pinot Blanc. Zoals gebruikelijk is voor veel AOC Pinot Blanc-wijnen, is deze wijn gemaakt van de Pinot Auxerrois.
Hele trossen worden tegelijk geperst. Vervolgens een koude schilweking op 8-10 graden. De gisting vindt plaats in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur van 18-20 graden. Daarna rijpt de wijn nog 6-8 maanden op de gistcellen ('sur lie'). Hierdoor wordt de wijn complexer en iets romiger van textuur.
"Vlierbloesem, peer, kruiden, perzik. Mild en sappig, fijne zuren, lekker." - 4/5 sterren, Perswijn over de 2018-vintage
"Subtle and fresh notes of pear can be discerned on the nose of this wine. The palate comes in with welcome freshness that holds notes of rich Mirabelle and ripe lemon. This brightness and vigor spread throughout this slender, light wine that finishes with refreshing dryness." - 90 punten, Wine Enthusiast over de 2018-vintage
Land | Frankrijk |
Productiemethode | Biologisch |
Alcoholpercentage | 12,5 % |
Herkomstbenaming | Elzas |
Regio | Elzas |
Lekker bij | Uientaart, paté, vol-au-vent en groene groente. |
Smaakprofiel | Zacht, fris, rond, fruitexpressie |
Druivenras | Pinot Blanc |
Jaargang | 2022 |