Delicate en frisse witte Verdeca uit het zuiden van Italië. Lekkere vrolijke doordrinker. Super sappig met veel vers fruit als perzik, limoen en ananas. Fantastische begeleider van heerlijke visgerechtjes of schelpdieren Lees meer
De Verdeca druif is een eeuwenoud druivenras dat zijn naam ontleent aan de groene kleur (verde), die het heeft. Zelfs als die volledig rijp is. De druif vindt zijn oorsprong in het noordwesten van Puglia en wordt nogal eens verward met de Verdicchio druif uit Le Marche. Dit klopt niet want Verdeca is genetisch een volstrekt verschillende druif. Verdeca geeft zeer aromatische witte wijnen met mooie minerale toetsen en een goede aciditeit, waardoor de druif dus ook in dit warme deel van Italië goed te verbouwen is.
Verdeca is met name bekend door het gebruik ervan in de drank Vermout. Maar sinds enkele jaren zijn ook de wijnen ervan doorgebroken. Verdeca wordt vooral geblend met Chardonnay en kan hele frisse witte wijnen voortbrengen maar leent zich ook uitstekend voor houtrijping.
De druiven worden in de nacht geplukt (koeler qua temperatuur) wat de aanwezigheid van frisse zuren garandeert en de wijn lekker fris en opwekkend maakt. Duidelijk ook een groene zweem in de kleur van het glas. Een delicaat boeket met tonen van perzik, mango en verse ananas. Altijd die frisheid in de mond, in balans met heerlijk zacht fruit. Uiteraard met dat typische Italiaanse bittertje op het eind. Echt heerlijk bij Pasta vongole, gegrilde calamari met citroen. Verrassend lekker ook bij Börek met spinazie en feta.
Land | Italië |
Productiemethode | Biologisch |
Alcoholpercentage | 12,5 % |
Herkomstbenaming | Puglia |
Regio | Puglia / Zuid- Italië |
Lekker bij | Alles uit de zee, aperitief, Börek met spinazie en feta, pasta vongole |
Smaakprofiel | Lekker sappig, delicaat, en veel vers fruit als perzik, limoen en ananas. |
Druivenras | Verdeca |
Jaargang | 2023 |