Leclerc Briant
Opgericht in 1872 door Lucien Leclerc in het dorp Cumières, verhuisde het bedrijf in 1955 naar het pand dat het nog steeds inneemt in Chemin de la Chaude Ruelle in Epernay. Dankzij de dynamiek van Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichtster en van zijn vrouw Jacqueline Briant, veranderde het landgoed in die tijd ook van status als Maison de Négoce of handelshuis.
In 2012 werd Leclerc Briant gered van de vergetelheid toen het werd overgenomen door Mark Nunelly en Denise Dupré, een Amerikaans stel dat grote enthousiasten zijn van het Franse 'art de vivre' en verliefd werden op het non-conformistische karakter van het huis. Nieuwe eigenaresse Denise Dupré hield de oude crew aan en bedong bij Roederer dat zij gedurende zeven oogsten nog de volledige beschikking zou behouden over het fruit van haar, voormalige, wijngaarden. Gedurende deze zeven jaar zou ze wijngaarden aankopen en deze overzetten op biodynamie. In maart 2013 werden al 6 hectaren Premier Cru wijngaarden gekocht. Leclerc Briant produceert slechts 70.000 flessen. Het zijn met recht hand gemaakte wijnen. Al generaties is Leclerc Briant het toonbeeld van ‘natuurlijk’ in het Champagnegebied. In 1947 ging men terug naar organische bemesting. In 1962 werd voor het eerst volledig biologisch gewerkt en in 1990 werden de eerste wijngaard biodynamisch verbouwd. Leclerc Briant werkt sinds 2003 gecertificeerd biologisch (AB beeldmerk) en in 2008 werd de overstap afgerond naar biodynamie (Demeter).
In de afgelopen jaren is het pand, onder invloed van de nieuwe eigenaren, grondig gerenoveerd en verbeterd om alle faciliteiten te bieden die nodig zijn om wijnen van de allerhoogste kwaliteit te maken; er zijn ook elegante nieuwe ontvangstruimten toegevoegd.
Diep onder de grond, in kelders van meer dan een kilometer lang, waar de wisselende seizoenen onopgemerkt voorbijgaan, ligt de kostbare voorraad flessen van het huis. Hier, 35 meter onder de oppervlakte, zijn de omstandigheden ideaal om de champagne vele jaren lang te laten rijpen. In het ene gangpad worden de flessen stap voor stap gerangschikt, elk met de naam van de ene of de andere cuvees.
Het wijnhuis zelf is opnieuw ontworpen in een opvallend moderne stijl die een bijna monastieke sfeer creëert. Alleen positieve trillingen zijn toegestaan binnen deze muren waar een reeks containers in alle vormen en materialen te vinden is. Elk geeft zijn eigen specifieke invloed op de wijnen en speelt een rol bij het zoeken naar harmonie.
Gert Crum, schrijft over Leclerc Briant
'Een kleine producent die het opmerken waard is. Pascal Leclerc-Briant is de vijfde generatie sinds de familie in 1872 in Cumières voor zichzelf begon. Inmiddels zit men in Epernay, maar de wijngaarden liggen bij en rond Cumières. In totaal exploiteert men 30 hectaren in Cumières, Hautvillers, Dizy en Damery - alle in de Vallée de la Marne. Daarvan is 15 hectaren beplant met pinot noir, 6 met pinot meunier en 9 met chardonnay. In de wijngaarden in Cumières heeft men in de jaren negentig intensief geëxperimenteerd met biodynamie. Het heeft ertoe geleid dat Leclerc-Briant sinds 2000 steeds verder gaat met biodynamische wijnbouw.
Bijna vanzelfsprekend dat Leclerc-Briant het terroir in zijn champagnes wil laten spreken en vandaar dat van een aantal individuele percelen een champagne onder het label Collection les Authentiques wordt geproduceerd.
In 2000 is de Cuvée du Solstice 1990 gepresenteerd als een eenmalige luxe champagne van 50 procent pinot noir en 50 procent chardonnay. in een gelimiteerde oplage voor een fikse prijs. De basischampagne, de Brut Cuvée de Réserve, biedt goede waar voor zijn geld. Hij wordt gedomineerd door pinot noir, maar pinot meunier en chardonnay spelen ook hun rol, waardoor hij redelijke vulling heeft, zacht en toch fris is.'