Prachtige Grüner Veltliner met een lichtgouden kleur. Zuiver met verse peren, appel en mango, verse kruiden, mineraal, sappig en een bijna romige textuur door gedeeltelijke houtrijping. Elegante wijn! Lees meer
Wijnbereiding: Deze wijn wordt gemaakt van druiven van oude percelen (+/- 50 jaar) met een bodem van graniet, gneis en löss rondom Engabrunn. Een klein deel van het sap vergist met wijngaard-eigen gisten in kleine houten vaten van acaciahout en de rest in RVS tanks. Na de vergisting wordt de wijn geblend en rijpt deze nog enkele maanden op grote eiken houten vaten voor botteling.
Producent & gebied: Weingut Höllerer is een hecht familiebedrijf dat al generaties lang wijn maakt in het plaatsje Engabrunn in de wijnregio Kamptal. De liefde voor de wijnbouw en het respectvolle contact met de natuur worden van generatie op generatie doorgegeven.
Wijnmaker Alois Höllerer heeft met 23 hectare aan wijngaarden de beschikking over een enorme variëteit aan druiven. Hij maakt zuivere en frisse wijnen vanonder andere de Gruner Veltiner, Riesling, Gutedel, Roter Veltliner en Weisserburgunder. Ze maken geen gebruik van insecticiden of herbiciden, en hun kwaliteitswijnen zijn zonder uitzondering veganistisch.
Het wijngoed bevindt zich in de wijngemeente Grafenegg aan de uitlopers van het Kamptal. De hier samenvallende microklimaten en bodemsoorten stellen het wijngoed staat een uitstekende locatie te vinden voor elk van hun druivensoorten. Dit verklaart ook de uitgestrektheid van hun wijngaarden: van de hellingen van de Strasser Gaisberg tot de beste percelen in Engabrunn en de terrassen aan de Wagram. Zo staan hun wijnstokken op diep löss, op gneis of op terrassengrind bedekt met een laag löss.
Het Kamptal is een vooraanstaand wijngebied in Niederösterreich en staat bekend om hoogwaardige Oostenrijkse wijnen van voornamelijk Grüner Veltliner en Riesling. Het gebied, vernoemd naar de rivier de Kamp, herbergt diverse bodemtypes zoals löss en leisteen, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen.
Wijn & Spijs: Als aperitief, geroosterde visgerechten, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte, salades, asperge/groentegerechten, pittige gerechten met citroengras en chili.
Overige informatie: De Oostenrijkse term voor een individuele wijngaard is Ried. De naam die achter Ried komt verwijst naar de wijngaard waar de druiven van de betreffende wijn vandaan komen. Staat er geen Ried op het etiket, dan zijn de druiven afkomstig van verschillende percelen. De aanduiding DAC (Districtus Austriae Controlatus) is een Oostenrijkse herkomstbenaming die garandeert dat de wijn voldoet aan de regels en typiciteit van het herkomstgebied. Dit systeem bestaat vanaf 2002 en is vergelijkbaar met het Franse AOC-systeem.
Land | Oostenrijk |
Productiemethode | Biologisch en Vegan |
Alcoholpercentage | 13 % |
Herkomstbenaming | Kamptal |
Regio | Kamptal |
Lekker bij | Visgerecht, wit vlees en gevogelte, salades, asperge/groentegerechten, pittige gerechten met citroengras en chili. |
Smaakprofiel | Fris, bloemig, fruitig, rond, zacht |
Druivenras | Grüner Veltliner |
Jaargang | 2021 |