Dit is Barbera in volle glorie: Heerlijk fruitig in de neus, met aroma’s van rijpe kersen en bramen, kruidnagel en aardse tonen. Zacht van smaak met sappig fruit omhuld door vanilletonen en mooie zuren. Lange afdronk met milde, prachtig rijpe tannines. Lees meer
Tenuta La Meridiana is een oud wijnhuis met een lange historie, en is al in 1890 opgericht. Het bevindt zich in het gehucht Tana Alta in de omgeving van Montegrosso d’Asti, gelegen in de streek Monferrato. Het is tegenwoordig zo’n 11 hectare groot en de totale jaarlijkse productie bedraagt zo’n 80.000 flessen.
De range van La Meridiana bestaat uit diverse Barbera’s, zowel zonder houtrijping als met houtlagering (Superiore), en twee crus uit één enkele wijngaard. Daarnaast wordt een Nebbiolo-Barbera blend gemaakt en een klein beetje witte wijn. Als bijzonderheid produceert ze daarnaast ook een zoete Malaga wijn: omdat Gianpiero’s oma deze Spaanse wijn zo lekker vond heeft haar man destijds wat van deze druivensoort aangeplant, en naar goede familietraditie wordt deze wijn nog steeds gemaakt.(ook bij ons te koop)
Federico is de 5de generatie wijnmakers. Hij werkt volgens traditionele maar innovatieve wijze en is zeer terroir gedreven. Hij maakt voornamelijk wijnen van Barbera, de koningin van de Piëmonte. De bodems zijn van mergel, klei en tufsteen. De wijngaarden liggen op een zuid/zuid-oost expositie op de heuvels rond Asti.
De oogst vindt plaats rond eind september/begin oktober. Na de handmatige oogst volgt een lange schilweking, om zo de kenmerkende fruitaroma’s en frisse zuren uit de druiven te onttrekken. De vergisting verloopt op roestvrijstaal, gevolgd door een jaar rijping op acacia hout. Dit maakt 'Le Gagie' ronder en zachter van smaak waarbij alle mooie eigenschappen van deze druif op een perfecte manier bij elkaar komen: het intense, rijpe fruit, de frisse zuren en de zachte tannines.
La Meridiana maakt wijnen van constante hoge kwaliteit die zich kenmerken door een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, zowel in hun basiswijnen als in de crus.
Land | Italië |
Productiemethode | Conventioneel |
Alcoholpercentage | 14 % |
Herkomstbenaming | Barbera d'Asti |
Regio | Piëmonte |
Lekker bij | Pasta's op basis van tomaat, gerechten met truffel, carpaccio |
Smaakprofiel | Sappig, kersenfruit, kruidig, vanille, aards |
Druivenras | 100% Barbera |
Jaargang | 2021 |