Levendige, frisse en krachtige droge champagne. Aroma's van groene appel, citroen, abrikoos, mandarijn en verse amandel met een zachte mousse. Prachtige mineraliteit en zilte zuren die perfect smaken met oesters en kreeft. Een favoriet van velen. Lees meer
Leclerc Briant is de rijzende ster in Champagne en wordt in één adem genoemd met tophuizen als Krug en Roederer. Men specialiseert zich op de productie van ‘single vineyard’ Champagnes, altijd mét oogstjaar.
Leclerc Briant is een pionier op het gebied van biodynamische wijnbouw in de Champagne. Het huis werd in 1872 opgericht door Lucien Leclerc in Cumières en verhuisde in 1955 naar Epernay. Bertrand Leclerc en zijn vrouw Jacqueline Briant transformeerden het huis tot een ‘Maison de Négociant’, waardoor ze ook druiven van andere wijngaarden konden verwerken. In 2012, na het overlijden van Pascal, werd het huis overgenomen door het Amerikaanse koppel Mark Nunelly en Denise Dupré, die het unieke karakter van Leclerc Briant nieuw leven inbliezen. Onder leiding van Frédéric Zeimett, voormalig medewerker van Moët & Chandon en de charismatische wijnmaker Hervé Jestin wordt het huis naar de hoogste standaarden gebracht.
Denise Dupré breidde direct uit met de aankoop van 14 hectare Premier Cru-wijngaarden, die biologisch gecertificeerd zijn en biodynamisch worden beheerd. Het huis produceert jaarlijks ongeveer 180.000 flessen, en alle champagnes dragen het vegan keurmerk.
Deze zeer geslaagde Cuvee Réserve bestaat uit 40% pinot noir, 40% pinot meunier en 20% chardonnay druiven, met een dosage van 4 gram. Deze rijk smakende, droge Champagne is een wijn afkomstig uit één enkel oogstjaar (2020). De totale rijpingstijd bedraagt minimaal 36 maanden.
De kleur is sprankelend en strogeel met lichte gouden nuances en een fijne zachte mousse. De wijn is rijk en fris, zowel in geur als smaak. De geur biedt aroma’s van groene appel, citroen, abrikoos, mandarijn en verse amandel, met een vleugje jodium. Na wat lucht onthullen zich complexere tonen zoals zwarte bes, perzik, bloedsinaasappel, granaatappel, zoethout, anijs, vuursteen en kruidnagel. De onmiskenbare mineraliteit en zilte zuren gaan uitstekend met oesters, kreeft en zalm maar passen ook perfect naast varkensvlees.
Land | Frankrijk |
Productiemethode | Biologisch geteelde druiven - bijna biodynamisch |
Alcoholpercentage | 12 % |
Herkomstbenaming | A.O.C. Champagne |
Regio | Epernay |
Lekker bij | Als aperitief of met kreeft, coquilles, oesters, witvis en varkensvlees. |
Smaakprofiel | Rijk en vol maar ook fris en mineraal met een zachte, romige mousse. |
Druivenras | 40% Pinot meunier, 40% Pinot noir en 20% Chardonnay |
Jaargang | 2020 |