Biodynamisch bewerkte wijngaard op het hoogste plekje in de Ribera del Duero. Complexiteit in de neus. In de mond proeft u het terroir terug. Mondgevoel met veel fruit en zijdezacht. Power! Lees meer
Bodega die welbeschouwd tot voor kort buiten Spanje onbekend was. Tot voor kort...
In ieder geval kennen wij 'm nu. En daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Biodynamisch werkend producent. Heeft de beschikking over meer dan een eeuw oude tempranillostokken. Met respect en zodoende met de hand plukken. Zestien maanden op eiken, een half jaartje op beton, verder op fles.
Ga rustig zitten voor cassis in de hoogglans, donkere kersen, kleine pruimen. Zoete maar koele romigheid. Slighty spicy. Viooltjes erbij. Beetje anijs, een kruimel laurier. Een spat espresso. Pronkend en lonkend. Gesofisticeerd, sensueel en sensationeel.
Wat dat laatste betreft: met name als we de prijs in ogenschouw nemen (Hamersma 3 juli 2023).
De inspiratie achter de oprichting van de Bodegas Marta Maté begon in 2008. Marta Castrillo en César Maté maakten al enkele jaren met succes wijnen van een wijngaard in Gumiel de Mercado, maar in 2008 gebruikten ze het beste van deze druiven om een exclusieve wijn te creëren, beperkt tot de productie van slechts 3000 flessen. Deze eerste wijn, die de naam Primordium draagt (wat betekent: de oorsprong, het begin) kreeg een magnifiek onthaal en werd geprezen door wijncritici en -kenners (95 punten Parker). Nadat zij in 2013 een aantal wijngaarden in Tubilla del Lago kochten was Bodega Marte Maté echt geboren. Uitsluitend gewijd aan de bereiding van een beperkte hoeveelheid wijn van topkwaliteit. César heeft zijn hele carrière gevochten voor biodynamische wijnbouw, maar lange tijd hebben de producenten van Ribera del Duero geen oor naar gehad. Met zijn eigen project wil hij bewijzen dat het beter kan en dat respect voor de natuur ook voor betere wijn zorgt. Alle druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst en verzameld in de traditionele manden van 12 kg. Vervolgens worden ze op kwaliteit gesorteerd op de selectietafel. Druiven van de beste kwaliteit worden op natuurlijke wijze gekneusd door zwaartekracht en gefermenteerd in conische tanks om de natuurlijke smaken te concentreren. César heeft cement tanks van de hoogste kwaliteit, hetzelfde merk dat wordt gebruikt bij Romanée-Conti en Cheval Blanc. Daarnaast een cuverie met alleen maar de beste kwaliteit Franse houten vaten uit de Bourgogne. Hij wil dat zijn wijnen zo min mogelijk tijd in staal zitten zodat ze altijd aan het ademen zijn.
Land | Spanje |
Productiemethode | Biodynamisch |
Alcoholpercentage | 14 % |
Herkomstbenaming | Ribera del Duero |
Regio | Ribera del Duero |
Lekker bij | Gegrild vlees, stevige stoofschotel, pompoen risotto, pittige kazen |
Smaakprofiel | Donkere kersen, pruimen, kruiden, viooltjes, anijs, laurier, espresso. |
Druivenras | Tempranillo |
Jaargang | 2020 |