Fijne Rosso Piceno uit de Marken met zachte volle smaken van de montepulciano en wat structuur, grip en kersenfruit uit sangiovese, mooi! Lees meer
Cantine Federico Mencaroni teelt en verwerkt voornamelijk witte druiven, waaronder verdicchio dei Castelli di Jesi (de belangrijkste wijnstokken van Le Marche) en Malvasia of Biancame. Daarnaast verbouwen ze ook blauwe druiven, waaronder montepulciano, sangiovese, merlot en cabernet sauvignon.
Met biologische landbouw proberen ze de druiven zo natuurlijk mogelijk te houden, zodat ze hun smaak en aroma volledig kunnen ontwikkelen. Ze snoeien de wijnstokken kort en dunnen ze vervolgens uit om de hoeveelheid druiven die ze produceren te beheersen en te beperken. Hierdoor ontstaat extra concentratie in de trossen die blijven hangen aan de wijnstok. Op basis van een reeks technische analyses wordt de voortgang van de rijping gevolgd. Op deze manier kan de beste tijd voor het oogsten worden bepaald. De oogst vindt altijd handmatig plaats. De druivenproductie varieert elk jaar. Alleen de beste druiven worden tot wijn verwerkt.
Deze Rosso Piceno bestaat voor 70% uit montepulciano en voor 30% uit sangiovese druiven.
Na de oogst eind september vindt de fermentatie van de ontsteelde druiven gecontroleerd plaats op een temperatuur van 24°C en een inweekperiode van 30 dagen. De wijn rijpt vervolgens ongeveer 4 maanden in roestvrijstalen tank en daarna 2 maanden op fles. Op deze manier blijft het fruitconcentraat optimaal en behoudt de wijn zijn aantrekkelijke frisheid.
Land | Italië |
Productiemethode | Biologisch (niet gecertificeerd) |
Alcoholpercentage | 15,5% |
Herkomstbenaming | Rosso Piceno |
Regio | Marken |
Lekker bij | Pasta op basis van tomaat, charcuterie, aubergine gerechten |
Smaakprofiel | Vol, zacht, fruitig, frisheid |
Druivenras | 70% montepulciano, 30 % sangiovese |
Jaargang | 2021 |