Prachtige elegante rode Sancerre met mooie balans tussen rijpe rode fruitaroma's zoals kersen / frambozen en een fijne kruidigheid die typerend is voor pinot noir. De tannines zijn zacht en houtrijping voegt extra rokerigheid en complexiteit toe. Lees meer
Het wijnlandgoed van Chotard ligt aan de rand van het dorp Reigny, in Crézancy-en-Sancerre, omringd door een dal van heuvels van Kimeridgeiaan klei-kalksteenmergel. De percelen die op deze hellingen liggen, zijn de hele dag zonnig en de wijnranken die daar geplant zijn, wortelen in de bronnen die onder de grond stromen. De sappen uit deze percelen zijn vol, rond en heerlijk.
Chotard beschikt ook over een aantal percelen op het dorpsplateau, waar een terroir is, wat de druiven een grote mineraliteit geeft.
De laatste percelen tenslotte liggen op het plateau van Crézancy-en-Sancerre, op Oxfordiaanse kasseien, waar zeer fruitige wijnen worden geproduceerd.
De wijnranken worden met zoveel mogelijk respect voor de natuur bewerkt om zo het beste uit de druivensoorten en het terroir te halen. De grond wordt dus al vanaf het einde van de winter bewerkt, zodat deze kan ademen en er geen onkruidverdelgers meer nodig zijn.
De oogst wordt met de hand gedaan door een team van seizoenarbeiders, waarvan de meesten gewend zijn om op het landgoed te oogsten.
In de kelder houdt Simon, een gediplomeerd oenoloog, zijn wijnen in de gaten en probeert hij ze zo min mogelijk te veranderen. Nieuwsgierig van aard stelde hij zichzelf tot doel om per oogstjaar een wijnexperiment uit te voeren om zo zijn kennis van Sauvignon, Pinot Noir en het Sancerre-terroir te vergroten. Zo heeft hij bijvoorbeeld al de vinificatie van zijn witte wijnen getest in eikenhouten of acaciahouten vaten, in tonnen van hetzelfde hout, die van zijn roséwijn in acaciahouten vaten en zelfs de vergisting van zijn rode wijnen direct in vaten, om de tonen van het hout te laten versmelten met de wijn.
Land | Frankrijk |
Productiemethode | Biologisch |
Alcoholpercentage | 13,5 % |
Herkomstbenaming | Sancerre |
Regio | Loire |
Lekker bij | Kalfsvlees, konijn, lam |
Smaakprofiel | Framboos, kers, floraal, rokerig, mineraal, complex |
Druivenras | Pinot noir |
Jaargang | 2020 |