Een frisse, maar volle wijn met tonen van steenfruit (abrikoos en perzik) fruit en witte bloemen. Afkomstig van verschillende wijngaarden in de Luberon, Rhône Lees meer
Velen vragen zich af of de Luberon bij de regio Provence of Rhône hoort. Het Luberon-huis Val Joanis ligt slechts 20 kilometer boven het wijndorp Aix-en-Provence, maar behoort qua herkomstbenaming in de wijnbouw tot de Rhône-wijnen. Val Joanis is in ieder geval van vele markten thuis, en maakt diverse wijnen met invloeden van beide wijngebieden.
Afkomstig van verschillende wijngaarden in de Luberon, Rhône. Dit zijn doorgaans op het zuiden of zuidwesten gerichte hellingen met een bodem van klei en kalksteen.
Voordat de druiven worden geperst, wordt macération pelliculaire (schilweking) toegepast om de smaakconcentratie te vergroten. Daarna wordt het sap vergist op een gecontroleerde temperatuur in RVS. Na de gisting rijpt de wijn op de gistcellen ('sur lie') gedurende 2 tot 4 maanden. Dit maakt de wijn zachter en geeft de wijn extra complexiteit mee.
Land | Frankrijk |
Productiemethode | Conventioneel |
Alcoholpercentage | 13,5 % |
Herkomstbenaming | Luberon |
Regio | Rhône |
Lekker bij | Kip met knoflook. Ook heerlijk bij zeebaars met Provençaalse kruiden. |
Smaakprofiel | Fris, rond, fruitig, bloemig. |
Druivenras | Rousanne, vermentino |
Jaargang | 2022 |